Skip to content

inziva

İnsan ve Zihniyet Vakfı

İnsanı yaratan, ona kendinden bir nefes katan, onu akıl nimetiyle donatan Yüce Rabbimize hamd ve şükürler olsun.

İnsanı anlayan, ona kendinden bir ses katan ve ahlakıyla ona en güzel yolu açan Kutlu İnsana, Son Nebiye salât ve selam olsun.

Derdi insan olan ancak insana dert olmayan, insanlık için kafa yoran ancak insanı yormayan, bu uğurda yolda olan, yol olan ama yolu bozmayan ve yoldan çıkarmayan, tarihin tanık olduğu bütün güzel insanlara şükran olsun.

İnsanı niteleyen en yalın durumdur yolculuk. Herkes bir yolculuk halindedir. Sonunda kendini yani insanlığını bulan ve doğru akışı yakalayan için yolculuk mecrâsındadır. Kendini bulandıran ve bunalıma düşen için ise yolculuk nereye gittiği belli olmayan bir akıntı yani mâcerâdır. Biz de İnzivâ: İnsan ve Zihniyet Vakfı çatısı altında, insanların soluk alacağı bir mecrâ olabilmek, insanın insanlığını icra edebileceği bir zemin oluşturabilmek niyetiyle bu sürece katılıyoruz. İnsana ve zihniyet dünyasına vâkıf olarak, yön ve yöntem arayışında yüzlerin dönebileceği bir vakıf olmaktır temel amacımız.

Adımızın açılımının ilk adımı olan insan hem niyetimizin hem de gayretimizin bileşkesini ifade etmekte, insan için ve insan uğrunda bir çabanın iz düşümünü çağrıştırmaktadır.

Adımızın ikinci adımında yer alan zihniyet ise hem yönümüze hem de yöntemimize ışık tutmaktadır. Yani insanın ilgisinin, bilgisinin ve sevgisinin yoğrulduğu bir yapı olarak zihniyeti anlamayı ve anlamlandırmayı, bütün bunları yaparken zihnin imkanlarını olabildiğince derinlikli kullanmayı vurgulamaktadır.

Adımızın son halkası olan vakıf  ise sıradan bir müesseseye atıftan öte doğru, gerçekçi bir hedefe odaklanma ve adanma haline işaret etmektedir. Bu yönüyle durağanlığın değil duruluğun ve bir duruşun zemini olmayı ifade etmektedir.

Adımızın kısa şekli olan İnziva ise sürecin sağlıklı yürütebileceği ahlaki zemini yani sadeliği, dinginliği, yalın ve yalıtılmış olma halini anlatmaktadır. Güce sahip olma ve çoğaltma yarışından uzak kalma iradesini çağrıştırmaktadır.  Yığma ve yağma halinden uzak kalmaya yönelik bir tenbihi içermektedir. Peşine insanları toplama peşinde değil, insanların peşinde gidebileceği mahiyette doğruya, iyiye ve güzele rehberlik etme duruşuna vurguda bulunmaktadır. İnziva, insandan uzak olmayı değil, insan kavramına aykırı özelliklerden uzak kalmayı; insandan kaçmayı değil en zor şartlarda bile insanlığa kaçmayı, sığınmayı ifade etmektedir.

 İnzivâ – İnsan ve Zihniyet Vakfı öğrenmeyi, öğrendiğini paylaşmayı temel mutluluk ve sorumluluk gören bir anlayışın ürünüdür. Kendisine kurtarıcılık rolü yükleyen değil kendini kurtarmayı tek vazife bilen insanların birlikteliğinin bir sonucudur. Bu yüzden birinin ehli olmayı değil işinin ehli olmayı, insan yerleştirmeyi değil yetiştirmeyi merkeze alarak yol alma derdindedir.

İnziva, ibadetlerin organizasyona dönüştüğü bir ortamda ibadetlerin omurgasına yani ilahi ve nebevi yapısına dokunmamaya, ibadeti dönüştürmeye değil ibadetle dönüşmeye davet etmektedir. Bu yüzden namaz, hac, kurban, ramazan ve zekat organizasyonu düzenlemeyi değil bu ibadetlerle organik bağlantı kurmayı öncelemektedir.  

Özetle İnziva, insanın cümlenin öznesi olmaktan daha öte ögesi bile olmaktan çıkarıldığı bir süreçte, insanlığa bir davet; insana, ahlaka ve zihniyete dair açılmış yeni bir parantezdir. İnziva bize düşenin yargı değil saygı olduğu bilinciyle yoğrulmuş bir çağrıdır; çığırından çıkmış bir sürecin içinde yitiğin peşine düşenler için içten bir çağrı.

Bu anlamlı yolculuğun başında duamız Rabbimizin bizi kendiliğimizden yani insanlığımızdan ırak kılmamasıdır. Yoldan çıkmadan ve çıkarmadan, yolu bozmadan ve yolda bozulmadan yol alma bilinci ile bizi donatmasıdır. Sonunda da geride doğruya, güzele ve iyiye çıkan bir yol bırakarak sonsuzluğa adım attırmasıdır.